مجله برنج

انواع برنج فریدونکنار

ارقام برنج فریدونکنار

معمولا انواع برنج را با اصطلاح رقم می شمارند. برنج های فریدونکنار دارای ارقام مختلفی می باشند که به دو دسته پر محصول و کم محصول تقسیم می شوند. از مهمترین ویژگی تفاوت ارقام ها می توان به زودرس، متوسط رس ویا دیر رس بودن آنها اشاره کرد. به همین خاطر سطح کشت زمین های کشاورزی شهرستان فریدونکنار، همواره با تنوع محصولات و ارقام مختلف آن همراه است.

بعضی اوقات، وجود برندهای مختلف برنج با نام های عجیب و غریب، برای بسیاری از ما ناخوشایند بوده است. برای درک بهتر این موضوع، از شما می خواهیم آخرین باری که به فروشگاه عرضه کننده برنج مراجعه کرده اید را به خاطر آورید. احتمالا شما هم با مشاهده انواع برنج ها، سردرگم شده و در نهایت به پیشنهاد فروشنده بسنده کرده باشید.

ارقام برنج فریدونکنار
رقم طارم امراللهی

 به همین دلیل اگر اطلاعات مناسبی درباره انواع برنج ها داشته باشید، آنوقت رضایت بیشتری از خرید خود خواهید داشت. بنابراین  توصیه می کنیم برای آشنایی بیشتر با رقم های مختلف برنج، با ادامه این مقاله همراه ما باشید.

انواع برنج فریدونکنار:

برنج طارم:

برنج طارم یکی از محبوب ترین برنج های بومی کشور است. این رقم در نوع خودش به عنوان یک برنج دانه بلند یا اصطلاحا ری بالا شناخته می شود. در حال حاضر این رقم بیشترین سطح زیر کشت شالیزارهای فریدونکنار را شامل می شود. مهترین دلیل آنرا می توان به خاطر خوش پخت و خوش عطر بودن این نوع برنج دانست.

امروزه انواع برنج طارم را با بیش از ۱۳ نام به بازار عرضه می کنند که از مهمترین آنها در میان برنج های فریدونکنار می توان به طارم محلی فریدونکنار، طارم هاشمی، طارم امراللهی (بینام) و… اشاره کرد.

برنج هاشمی:

کشت برنج هاشمی از سال ۱۳۸۷ در شمال کشور رونق گرفت اما قبل از آن و در دهه ۶۰، توسط کشاورزی به نام یوسف هاشمی معرفی شد. به همین خاطر برنج هاشمی را بیشتر به نام گیلان می شناسند. اما وقتی کلمه طارم در کنار این برنج قرار میگیرد، بیشتر مازندرانی ها را با این نام برنج می شناسند. این رقم جزو ارقام دیررس و پر محصول می باشد. گاهی پر محصول بودن برنج، کار دست کشاورزان می دهد. مثلا در اثر وزش باد و باران دچار ورس یا خوابیدگی می شوند که روند دِرو را با مشکلاتی همراه می کند. با این حال، کیفیت، عطر و بوی بسیار عالی این برنج زبان زد خاص و عام می باشد.

برنج امراللهی یا بی نام:

یکی از قدیمی ترین برنج های ایرانی است که مبدا آن به استان گیلان بر می گردد. البته در بازار های محلی آنرا بیشتر با نام های بهنام یا امرالهی هم می شناسند. نسبت به هم خانواده های خود، زودرس تر می باشد و همین مسئله باعث شده تا بسیاری از کشاورزان برای کشت دوم زمین خود، از این نوع برنج استفاده کنند. این رقم جزو مرغوب ترین ها بوده اما از عطر و بوی متوسطی برخوردار می باشد. دانه های آن تقریبا گرد و کوتاه بوده و رنگ آن سفید و شفاف می باشد.

برنج فجر:

برنج فجر  از سال ۱۳۷۷ به عنوان رقمی پر محصول در شمال کشور کشت شد. دارای ظاهری شبیه به خنجر می باشد که از دوسمت باریک شده است. این رقم جزو برنج های دانه ریز  به حساب می آید. رنگ آن کدر و دارای بافت شیشه ای می باشد. البته این برنج شباهت هایی با رقم طارم نیز دارد که به همین خاطر بیشتر در رستوران ها، ادارات و دانشگاه پخت می شود. این رقم در میان برنج ها، دارای دو نوع دیر رس  و زود رس بوده که نوع زودرس آن، پر محصول بوده اما از عطر و بوی کمتری برخودار است.

طارم محلی:

طارم محلی فریدونکنار، از جمله ارقامی می باشد که بیشترین سطح کشت منطقه را به خود اختصاص داده است. طارم محلی همانطور که از نامش پیداست، به دلیل همخوانی با  آب و خاک و رطوبت منطقه سطح کشت، نسبت به دیگر ارقام طارم درشت تر، کشیده تر و خوش عطر تر می باشد. رنگ دانه آن سفیدتر و نباتی بوده که انواع مختلفی از آن با نام های سنگ طارم، گرم طارم، سرد طارم و… نیز برای کشت مورد استفاده قرار می گیرند.

برنج کشت دوم:

برنجی که بدلیل عطر و پخت بی نظیرش ما آنرا سوپر ویژه می خوانیم. اگر شما هم مصاحبه مراحل کشت برنج را خوانده باشید، حتما می دانید که زمان کشت اول، از اواخر اسفند و اوایل فرودین آغاز می شود. زمان برداشت محصول کشت اول معمولا در تیر و یا مرداد انجام می شود.کشاورزان منطقه فریدونکنار، پس از برداشت کشت اول، بلافاصله زمین های زراعی خود را برای آغاز مرحله کشت دوم آماده می کنند.

اساسا کشت دوم برنج به دو روش اجرا می شود. در روش اول، پس از پایان کار کشت اول  با کمک آبیاری مجدد زمین زراعی که هنوز ساقه ها و ریشه ها در آن باپرجا هستند، مجدد به جوانه برنج می رسند که در اصطلاح به آن “دوباره نوج” یا “جِکل” می گویند. اما در روش دوم، مراحل کاشت، داشت و برداشت را همانند کشت اول مجددا اجرایی می کنند تا در یک بازه سه الی چهار ماهه، مجدداً به محصول جدید برسند. از نتیجه ی هر دو روش، یک محصول فوق العاده باکیفیت به نام کشت دوم برداشت می شود که از لحاظ اندازه، طعم، عطر و پخت بیشتر از نمونه مشابه رقمی خواهد بود که در کشت اول برداشت می شود.

رقم صدری:

یکی دیگر از مرغوب ترین برنج ها، رقم صدری می باشد. میزان پروتئین موجود در این برنج نسبت به سایر ارقام بیشتر می باشد. دانه ها آن قلمی، کشیده و با ظاهری گچی و سخت می باشد. رنگ دانه های آن سفیدِ متمایل به کرم می باشد که پس از پخته شدن عطری بی نظیر به همراه دارد. صدری همانند طارم دارای نام های متفاوتی مانند صدری هاشمی، صدری دم سیاه، علی کاظمی و… می باشد.

دیگر ارقام برنج:

برنج شیرودی:

این برنج از لحاظ ظاهری بسیار شبیه به برنج هاشمی است اما در مقایسه با آن، کمی حالت شمشیری یا کمی شبیه به خنجر دارد. همچنین در مقایسه با برنج هاشمی از عطر و بوی کمتری برخوردار می باشد که به همین علت قیمت آن در فروشگاه ها پایین تر می باشد. بنابراین باید در هنگان خرید بیشتر مراقب بود تا دچار اشتباه نشویم.

 برنج شیرودی جزو ارقام پرمحصول  به حساب می آید و در میان ارقام زودترس دسته بندی می شود. بدلیل مقاومت بیشتر این برنج در برابر سرما، معمولا در نواحی بالادست و کوهستانی مازندران مثل نکا و بهشهر کشت می شود. برنج شیرودی عمدتا با نام های برنج مجلسی، طارم درباری و سلطانی نیز شناخته می شود که بیشتر در رستوران ها و تالار ها جهت پذیرایی به مقدار زیاد استفاده می شود.

برنج دم سیاه:

از پر فروش ترین و معروف ترین رقم صدری می توان به برنج دم سیاه اشاره کرد. رنگ دانه های آن سفید متمایل به کرم می باشد. این رقم بسیار شبیه به برنج هاشمی می باشد اما تفاوت برنج دم سیاه و هاشمی در قد و میزان پروتئین آن است. به دلیل کم محصول بودن این برنج در شالیزار ها و به صرفه نبودن آن برای کشاورزان، کمتر در بازار موجود می باشد. همچنین برنج دم سیاه از لحاظ کیفیت جایگاه پایین تری نسبت به رقم هاشمی طارم دارد.

برنج ندا:

برنج ندا از سال ۱۳۷۶ و طی تحقیقات مختلف، توسط دکتر  قربانعلی نعمت زاده معرفی شد. این برنج از ترکیب سه رقم برنج می باشد تا در مقابل آفات و ورس دارای مقاومت بالاتر باشد. برنج ندا جزو ارقام پرمحصول بوده  و عطر و طعم این برنج کم است که جز برنج های عطری محسوب نمی شود. اما بخاطر شباهت زیاد این برنج با رقم طارم دارد، برخی از سوء استفادکنندگان برنج ندا را با شیرودی و خزر ترکیب کرده و با قیمت برنج طارم محلی می فروشند.

سخن پایانی:

بطور کلی باید اذعان داشت که رقم طارم به خاطر دیر رس بودن و کیفیت بالاتر، در میان دیگر ارقام از لحاظ قیمت پیشتاز است. هرچند اندازه دانه برخی از ارقام شاید به دیگر ارقام داخلی و یا خارجی نرسد، اما جایگاه ویژه ای بین کشاورزان و مردم منطقه دارد. چرا که عمده ترین تفاوت های ارقام برنج، در هنگام پخت نمایان می شود.

ناگفته نماند که در سال های اخیر وزارت جهاد کشاورزی با همکاری مراکز تحقیقاتی و سازمان انرژی اتمی، گام های مناسبی در زمینه تولید رقم های جدید برنج برداشته است. این تحقیقات در ابتدا بر اساس بهبود الگوی مصرف آب و انرژی کشور صورت می گیرد که در نتیجه باعث بازدهی بالای محصولات هم در کیفیت و هم درکمیت می شود.

برای نمونه می توان به برنج طارم روشن اشاره داشت. این رقم با همکاری سازمان انرژی اتمی و به یاد شهید، مصطفی احمدی روشن تولید شده است. در سال های اخیر، برنج طارم روشن بطور محسوس مورد استقبال کشاورزان منطقه قرار گرفته که از  مزایای  آن می توان به زودرسی، پرمحصولی ، نیاز کمتر به آب و مقاومت بیشتر در برابر آفات در مقایسه با دیگر ارقام طارم اشاره کرد..

با این حال توصیه ما این است که قبل از خرید هر محصولی، ابتدا با انواع برنج آشنا شده و از برندی معتبر و قابل اطمینان، مرغوب ترین برنج را برای سفره خانه خود انتخاب نمایید. بازرگانی امین رایس همواره در تلاش است تا همواره با ارائه محصولات درجه یک، شما را برای یک خرید خوب همراهی کند. برای اطلاعات بیشتر با ما در تماس باشید.

 

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *